Скокове на кръвно налягане

скокове на кръвно налягане

Скокове на кръвно налягане могат да бъдат опасни за здравето. Какво е хипертония и хипотония? Отговорът на тези въпроси ще научите точно сега.

Кръвното налягане е барометърът на нашите емоции. То се повишава, когато спорим. Спада, когато се отпуснем. Лошо е, когато е твърде ниско, а още по-лошо, когато е твърде високо. Най-опасни са скокове на кръвно налягане.
Току-що сте станали след поредната безсънна нощ. С тъпа болка в главата. Трудно закопчавате сакото, което сте си купили само преди месец.
За закуска изяждате две филии хляб, парче мазна шунка и едно твърдо сварено яйце. Не ви харесва без сол, затова посолявате всяко парче. Качвате се в колата и горчиво проклинате: някакъв хулиган е счупил задната ви чистачка. Докато стигнете до работа, вече сте разочаровани от трафика и от джигита, който ви е препречил пътя. Влизате в офиса вече ядосани, а все пак ви предстои среща. Усещате как сърцето ви бие в гърдите и се потите, въпреки че климатикът работи. Вашата услужлива секретарка ви предлага да ви запише час при лекар в близката клиника. След известно убеждаване вие се съгласявате.
Там измерват кръвното ви налягане със електронен апарат. Оказва се, че то е 155/100 mmHg. Ако веднъж сте хванали тялото си с високо кръвно налягане, то е препоръчително да го следете за известно време. Уверете се, че това не е било еднократно покачване, така нареченият „синдром на бялата престилка“.
За много мъже самото посещение на лекарския кабинет повишава кръвното им налягане, да не говорим, когато то се измерва от привлекателна медицинска сестра.

Опасни пикове на налягането

Обикновено откривате, че кръвното ни налягане се е повишило опасно по време на прегледи за съвсем други заболявания. Ето защо си струва да го измервате редовно, това важи и при децата.
Сърцето се свива приблизително 60-80 пъти в минута. Когато кръвта се изтласква от сърдечния мускул в главната артерия, кръвното налягане е по-високо (систолично или горно). Когато сърцето се разгъва и се изпълва с кръв, налягането (диастолно или долно) е по-ниско.
Нивото му се измерва в милиметри живачен стълб, или mmHg. Дори при здрав човек кръвното налягане може да се колебае, например поради стрес, а също и през деня: най-ниското е около три часа сутринта, а най-високото – около обяд. Като цяло обаче то трябва да бъде 120/80 mmHg.
Докато не надвиши 139/89 mmHg, няма нужда да се притеснявате. Ако обаче някое от числата (дори едно) е постоянно по-високо, Вашият лекар ще Ви каже, че имате хипертония:

– лека, когато систоличната стойност е 140-159 mmHg, а диастоличната е по-малка от 105 mmHg;
– умерена, когато систоличната достига 160-179 mmHg, а диастоличната 106-115 mmHg;
– тежка, когато систоличната стойност е 180 или повече mmHg, а диастоличната стойност надхвърля 115 mmHg.

Почти 95 % от хипертониците страдат от така наречената първична хипертония, известна като спонтанна хипертония. Ако в семейството има хипертоници, съществува по-висок риск от развитие на заболяването. Освен това ние сами си я причиняваме с живот, изпълнен със стрес, избягване на физически упражнения, неправилно хранене, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.
Понякога тя е резултат от няколкогодишен прием на хормонални средства, включително противозачатъчни таблетки, или стероиди. Около 5 % от хипертониците страдат от т.нар. вторична (симптоматична) хипертония, причинена например от заболявания на бъбреците или надбъбречните жлези. След като те бъдат напълно излекувани, налягането се нормализира.

Скокове на кръвно налягане – когато кръвното налягане е твърде ниско

Войник, припаднал по време на караулна служба, ученичка по време на училищна академия или възрастна дама, загубила връзка с реалността по време на църковна служба – това се случва доста често.
Причината понякога е ниско кръвно налягане или хипотония. Ние се раждаме с ниско кръвно налягане. Въпреки че с възрастта то се повишава, не при всички е достатъчно. Кръвно налягане под 90/60 mmHg при жените и 100/70 mmHg при мъжете се счита за твърде ниско. Въпреки че не е толкова опасно, колкото хипертонията, то не трябва да се подценява.
Хипотоник, т.е. човек с хипотония, се чувства слаб, уморен и сънлив. А в такова състояние е трудно да се работи и живее нормално. Хипотонията може да бъде придружена от медицинско състояние, напр. надбъбречна недостатъчност, епилепсия, диабет, анемия. Тя може да се появи и след обширни изгаряния, продължителна дехидратация, стрес или кръвоизлив.

Това е вторична хипотония.

От нея е по-лесно да се избавите, като лекувате основното заболяване.
Първичната хипотония е по-лоша. Учените са установили, че при хората, страдащи от хипотония, стените на артериалните съдове не са много еластични. Поради това кръвта преминава през тях по-бавно и с по-малко налягане. В резултат на това тъканите на организма са много по-слабо снабдени с кислород, а това благоприятства различни заболявания.
За съжаление, все още не съществува ефективно лекарство, което веднъж завинаги да повиши кръвното налягане на хипотониците. Можем временно да си помогнем, като приемаме например капки кардиамидум, кардиол С, глюкоф или глюкардиамид на таблетки.
За да подобрите настроението си, добре е да изпиете бавно чаша хладка течност и да полежите поне за известно време на сенчесто и добре проветриво място. Някои хора намират за полезна и чаша натурално кафе, но към него лесно се привиква и организмът изисква все по-големи дози, което не е добре за здравето.
Затова кардиолозите препоръчват да се пие натурално кафе в малки количества, например една чаша, на малки глътки, в продължение на 4-5 часа.

Ако кръвното ви налягане е ниско, спазвайте няколко правила и ще избегнете припадък, замайване или гадене.

– Не сменяйте рязко положението си, тъй като кръвта бързо се стича към краката и вие отслабвате. Когато се събудите, легнете за известно време, протегнете се, седнете бавно, отпуснете краката си от леглото и едва тогава се изправете.

– Преди да станете сутрин, докато сте още в леглото, можете да си направите сух масаж с кърпа или хавлиена ръкавица: първо ръцете и краката от пръстите на краката към сърцето, а след това останалата част от тялото.

– Можете да направите хидромасаж, като редувате хладен и топъл душ (трябва да завършите със студена струя вода).

– Опитайте да разтриете кожата си с леко подсолена вода.

– Правете редовно физически упражнения. Препоръчителни са дейности, които правят кръвоносните съдове на краката по-гъвкави, напр. плуване, аеробика, бягане, колоездене.

– Избягвайте да стоите твърде дълго, да правите слънчеви бани, да се намирате в задимени помещения.

– Спете достатъчно и си почивайте.

– Не пушете цигари.

– Хранете се по-често, но на малки порции. Гладът може да доведе до понижаване на кръвното налягане, тъй като понижава нивата на кръвната захар. Яжте много плодове, зеленчуци и пушена риба, но ограничете животинските мазнини. Можете също така да добавяте сол към храната си, тъй като солта играе важна роля за поддържане на кръвното налягане на необходимото ниво. Пийте около 2 литра течности на ден. Пийте повече, напр. през лятото, когато се потите, тъй като това понижава кръвното налягане.

Резки скокове на кръвно налягане могат да бъдат доста опасни.

Ако имате ниско кръвно налягане (хипотония), може често да се чувствате замаяни, да имате тъмни кръгове пред очите, нарушен сърдечен ритъм, ускорен пулс, бледо лице, студени ръце и крака. Получавате пристъпи на гадене и припадък (особено ако стоите дълго време). Притесняват Ви безсъние, нощно изпотяване, постоянна умора, слабост. Също така реагирате на промените във времето и имате проблеми с концентрацията.

Билките могат да помогнат

Смесете по 30 г цвят от лавандула, корен от лютива чубрица, билка от мащерка, майорана, сърнела и листа от мента. Залейте с чаша вода една супена лъжица от сместа. Оставете да заври, но не кипвайте. Затоплете покрито за 5 минути. Прецедете и пийте 3-4 пъти през деня. Вземете последната порция не по-късно от 2-3 часа преди лягане. Инфузията повишава леко кръвното налягане.

Shopping Cart